Whiskyprovning

Julfest, födelsedag eller bara en vanlig lördag som är öppen för aktiviteter? Det är alltid en kul idé att gå på whiskyprovning. För en whiskyfantast kan det vara kul att testa nya sorter och kanske hitta nya favoriter att ta hem i barskåpet. Från alla möjliga länder finns det olika varianter med olika karaktärer och smaker av denna dryck från Skottland.

Hur går en whiskyprovning till?

En whiskyprovning kan vara en social aktivitet men det kan också vara ett strategiskt beslut att infinna sig på en whiskyprovning för att hitta nya sorter. På en provning är tanken att man ska analysera en whiskys element och det handlar om färg och utseende till smak och arom.

När det visuella av en whisky ska granskas ska ett glas hållas mot en ljus yta för att se färg och eventuella grumligheter som kan ha följt med vid lagring. Även konsistens kontrolleras med hjälp av att snurra vätskan i glaset för att se hur mycket som fastnar längs glasets vägg. Detta hjälper även till att bedöma alkoholhalten på drycken.

Sen kommer det viktigaste, smaken och doften av whiskyn. Whisky har en stark doft som kan upplevas som en stickande känsla i näsan vid inandning. För att känna smaker redan vid inandning kan du andas genom munnen för att få en uppfattning om smaken.

När du kommit till det slutgiltiga smaktestet kan du känna de olika smakerna som whiskyn har att erbjuda. Eftersmaken som dröjer kvar i munnen kan förändras lite med tiden. Tips! Testa även att ha i lite, lite vatten för att förhöja smakerna.

Lyxa till det med dyr whiskyprovning

Om du skulle känna för att spendera mycket pengar när du kammat hem storvinsten kan du unna dig en av världens dyraste whiskyprovningar. Denna provning är arrangerad av en förmögen man som hoppas på att sälja alla biljetter. Priset på denna biljett är inte mindre än 243 750 kronor. Pye Palm som arrangören heter har tagit initiativ till detta för att han äger en samling av whiskys som är värda flera miljoner kronor.

 

Scroll to top