Mat och dryck lever i symbios

Mat behöver vi alla för att överleva men det kan också vara en del av sociala event. Fika och mat serveras vid tillställningar som begravningar, födslar och bröllop och vi samlas för att äta måltider ihop som en social aktivitet. Runt om i hela världen har vi olika varianter av maträtter och matkulturer. I Sverige enligt tradition äter vi köttbullar och sill och i Italien äter de pizza, pasta och ost. Idag har däremot många länder fått influenser av andra nationer och vi kan till exempel äta väldigt god italiensk mat här i Sverige. Till våra kulinariska upplevelser är det gott att framhäva smakerna med en god alkoholhaltig dryck, men det kan vara svårt att veta vilken som passar till just din maträtt.

Vilken dryck till vilken maträtt?

När vi från ungdomens dagar börjar lämna läsk och dricka för drickandets skull bakom oss och börjar tassa in på marknaden för alkoholhaltiga drycker står vi där som frågetecken. Hyllor fyllda med vitt och rött vin. Cava, champagne och annat bubbel som står uppradade längs gångarna. Italienskt, spanskt och franskt. Hur ska vi någonsin kunna välja rätt?

Bubbel är känt som en välkomstdrink eller en dryck för att fira. När det kommer till att föra samman drycken till en maträtt passar den därför bra till tilltugget på festen eller sushi.

På sommaren är det rosévinets tid att få glänsa. En svalkande alkoholhaltig dryck som passar bra till en charkbricka på en uteservering eller till kryddigare maträtter.

Vanligaste uttalandet om vitt vin är att det passar bäst till fisk och skaldjur. Den friska smaken i ett vitt vin samarbetar bra med sältan och fetterna hos havets läckerheter. Ett fylligt vitt vin är även passande till ljust kött som exempelvis kyckling.

Det röda vinet passar bättre till mörkare kött och det finns många alternativ. Till sommarens grillfester kan det vara lämpligt att plocka fram ett kryddigt vin med lite fruktighet och till höstens söndagsmiddagar med grytor samt stekar föredras ett kryddstarkt vin.

Söker du en mer besk dryck till maten kan du ta dig till en öl. Öl brukar serveras till sill på midsommar men framförallt är öl en dryck som går att dricka till många olika maträtter. Att matcha rätt öl till rätt maträtt behöver inte vara svårt. Kontrollera ölens mustighet och beskhet och anpassa efter maträtten. En kryddstark maträtt passar bra med en redig öl.

När huvudrätten har passerat brukar det alltid bli hög tid för likörer, whisky och cognac. Vinet kan såklart följa med in till efterrätten i form av ett dessertvin som passar bra till sötsaker. Här finns det oändligt många alternativ beroende på vad du känner för. Likörer som är smaksatta med frukt och bär passar de som gillar sött. Du som gillar kaffe kan testa baileys som är en kaffelikör. Eller varför inte blanda ner whisky i en kaffe och göra en Irish Coffee?

Scroll to top